- 0 Like
- 0 / 5
- Difficulty: Easy
- 18

-
Timp de preparare10 minute
-
Timp de gatire90 minute
-
Servire10
Exista prajituri care se coc… si exista prajituri care spun o poveste. Acest chec este una dintre ele.
Cu forma sa rotunda, eleganta, usor pudrata cu zahar ca o promoroaca de iarna, el sta in mijlocul mesei ca o promisiune a Craciunului: cald, parfumat si plin de surprize. Felia dezvaluie un interior bogat, dens, in care bucatele de mar, stafidele si ciocolata se impletesc intr-un mozaic de culori si arome, ca niste amintiri dulci ascunse in aluat.
Mirosul care se raspandeste in casa cat timp sta in cuptor este de neuitat, note de scortisoara, coaja de portocala si rom care te invalui ca o patura calda intr-o seara de iarna. Este genul de prajitura care aduna familia in jurul mesei, care se mananca incet, cu o cana de cafea, ceai sau ciocolata calda.
Textura lui este usor umeda, bogata, iar gustul echilibrat il transforma intr-un desert perfect atat pentru mesele de sarbatoare, cat si pentru clipele linistite de dimineata.
Este mai mult decat un chec.
Este gustul Craciunului, transformat in prajitura.
Ingredients
Pentru acest chec aveti nevoie de:
Directions
Aceasta este reteta de baza. Optional, mai puteti adauga: coaja de portocala confiata, caise confiate, merisoare confiate, smochine sau cocos. Nu toate odata, doar unul dintre aceste ingrediente, pe langa reteta de baza. Din aceste cantitati rezulta un chec maricel, suficient pentru aproximativ 10-12 persoane.





Intr-un vas incapator, amestecati bine ouale cu zaharul, pana cand compozitia isi schimba culoarea si devine spumoasa.
Adaugati uleiul in fir subtire, amestecand continuu. Incorporati faina cernuta treptat, putin cate putin, amestecand lejer. Stingeti bicarbonatul cu zeama de lamaie si adaugati-l in compozitie.
Puneti apoi: scortisoara, romul, sarea, merele, stafidele, ciocolata, migdalele si coaja rasa de portocala.
Compozitia va fi destul de densa si mai greu de amestecat, dar asa trebuie sa fie. Folositi o forma de guguluf (tava cu gaura in mijloc). Tapetati tava cu unt si pesmet, apoi turnati compozitia. Coaceti in cuptorul preincalzit la 160°C, timp de 1 ora si 15 minute – 1 ora si 30 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Dupa coacere, lasati checul sa se raceasca complet, apoi serviti-l pudrat cu zahar.
Sfat important Daca vreti sa va iasa la fel de bun, nu modificati ingredientele! Daca le schimbati, va iesi altceva. Acest chec nu este nici prea dulce, nici prea gras, are o textura usor umeda, iar merele echilibreaza perfect gustul.
Poate ti-ar placea si
Chec de Craciun – Chec de iarna
Ingredients
Pentru acest chec aveti nevoie de:
Follow The Directions
Aceasta este reteta de baza. Optional, mai puteti adauga: coaja de portocala confiata, caise confiate, merisoare confiate, smochine sau cocos. Nu toate odata, doar unul dintre aceste ingrediente, pe langa reteta de baza. Din aceste cantitati rezulta un chec maricel, suficient pentru aproximativ 10-12 persoane.
Intr-un vas incapator, amestecati bine ouale cu zaharul, pana cand compozitia isi schimba culoarea si devine spumoasa.
Adaugati uleiul in fir subtire, amestecand continuu. Incorporati faina cernuta treptat, putin cate putin, amestecand lejer. Stingeti bicarbonatul cu zeama de lamaie si adaugati-l in compozitie.
Puneti apoi: scortisoara, romul, sarea, merele, stafidele, ciocolata, migdalele si coaja rasa de portocala.
Compozitia va fi destul de densa si mai greu de amestecat, dar asa trebuie sa fie. Folositi o forma de guguluf (tava cu gaura in mijloc). Tapetati tava cu unt si pesmet, apoi turnati compozitia. Coaceti in cuptorul preincalzit la 160°C, timp de 1 ora si 15 minute – 1 ora si 30 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Dupa coacere, lasati checul sa se raceasca complet, apoi serviti-l pudrat cu zahar.
Sfat important Daca vreti sa va iasa la fel de bun, nu modificati ingredientele! Daca le schimbati, va iesi altceva. Acest chec nu este nici prea dulce, nici prea gras, are o textura usor umeda, iar merele echilibreaza perfect gustul.


Leave a Review