Batoane cu vanilie si scortisoara

  • Timp de preparare
    30 min
  • Timp de gatire
    60 minute
  • Servire
    6

Batoanele cu crema de vanilie fac parte din acea categorie de dulciuri care iti aduc instant miros de casa calda, de cuptor incins si de dupa-amiezi liniştite petrecute in bucatarie.

Pufoase, aromate, usor crocante la exterior datorita stratului de zahar si scortisoara, dar incredibil de moi si cremoase la interior, aceste batoane sunt perfecte alaturi de o cafea, un ceai sau pur si simplu ca rasfat intr-o zi rece.

Desi reteta necesita putina rabdare, pentru ca este un aluat dospit, rezultatul merita fiecare minut de asteptare. Din cantitatile de mai jos ies 12 batoane generoase, perfecte pentru intreaga familie.

Ingredients

Ingrediente pentru aluat

Ingrediente pentru crema de vanilie

Ingrediente pentru glazura

    Directions

    Batoane pufoase, parfumate cu vanilie, cu interior cremos si exterior usor crocant, perfecte pentru orice moment al zilei.

    Step1

    Prima data se prepara crema. Laptele, smantana, pastaia de vanilie (despicata si cu semintele scoase) si sarea se incalzesc usor. Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul, apoi se adauga amidonul, amestecand bine pentru a nu se forma cocoloase. Laptele cald se toarna treptat peste galbenusuri, amestecand continuu. Compozitia se pune din nou pe foc mic si se fierbe amestecand permanent, pana cand crema se ingroasa. Crema se muta intr-un castron, se acopera cu folie alimentara lipita direct pe suprafata si se lasa la racit.

    Step2

    Preparare aluat. Intr-un castron se pun 100 ml lapte usor caldut, o lingura de zahar si drojdia sfaramata. Se amesteca usor si se lasa deoparte aproximativ 5 minute, pana cand drojdia incepe sa se activeze. Intr-un bol mare se cerne faina, se adauga sarea si restul de zahar. In mijloc se face o adancitura in care se pun oul si galbenusurile. Se toarna restul de lapte si drojdia activata. Se framanta pana se obtine un aluat neted, lucios, care nu se mai lipeste de maini sau de bol. Bolul se acopera cu un prosop si se lasa la dospit aproximativ o ora, pana cand isi dubleaza volumul.

    Step3

    Dupa dospire, aluatul se rastoarna pe masa presarata cu faina, se imparte in 12 bucati egale si fiecare bucata se rotunjeste sub forma de chifle. Se acopera din nou cu un prosop si se mai lasa 15 minute la odihnit.

    Step4

    Fiecare bila se intinde in forma ovala. O treime din aluat se cresteaza in fasii groase de aproximativ un deget, fara a taia complet marginile. In mijloc se pune o lingura de crema de vanilie, se acopera cu partea necrestata si se ruleaza peste partea crestata.

    Step5

    Batoanele se aseaza in tavi tapetate cu hartie de copt si se mai lasa la dospit, acoperite, inca 20 de minute.

    Step6

    Intre timp, cuptorul se incinge la 180 grade. Batoanele se coc aproximativ 20–25 de minute, pana cand capata o culoare frumoasa, aurie.

    Step7

    Imediat dupa ce sunt scoase din cuptor, se ung cu unt topit, cat sunt inca fierbinti, si se tavalesc prin zaharul amestecat cu scortisoara.

    Poate ti-ar placea si

    Leave a Review

    Your email address will not be published. Required fields are marked *