- 0 Like
- 0 / 5
- Difficulty: Easy
- 14

-
Timp de preparare30 min
-
Timp de gatire1 ora
-
Servire6
Aceasta este reteta de Cozonac clasic cu nuca si rahat, pregatita prin dospire lenta, exact asa cum se faceau cozonacii de sarbatoare.
Este genul de cozonac clasic, bogat si aromat, cu miez pufos si umplutura generoasa de nuca si rahat. Este o reteta care cere rabdare, dar rezultatul este exact acel cozonac de sarbatoare, care umple casa de miros de vanilie, citrice si aluat dospit lent.
Aluatul se prepara in doua etape si se lasa la dospit la rece, peste noapte, pentru un gust mai bun si o textura perfecta.
Ingredients
Plamadeala
Aluatul
Crema cu nuca si rahat (pentru 2 cozonaci)
Directions
Reteta este pentru 2 cozonaci clasici, in tavi de aproximativ 26 cm.




Mod de preparare plamadeala. Amestecati toate ingredientele intr-un bol pana obtineti o compozitie omogena. Acoperiti cu folie si lasati la crescut 20–30 de minute, la temperatura camerei, pana incepe sa isi mareasca volumul.
Mod de preparare aluat. Spumati galbenusurile, oul intreg, sarea si zaharul alb pana cand compozitia isi dubleaza volumul si zaharul nu se mai simte granulat. Adaugati aromele (coaja de citrice si vanilia), apoi incorporati iaurtul si omogenizati. Combinati acest amestec cu plamadeala si faina. Framantati pana cand aluatul incepe sa se lege, apoi adaugati untul taiat cuburi. Incorporati treptat uleiul si continuati framantarea pana obtineti un aluat elastic si neted. Transferati aluatul intr-un vas suficient de mare, acoperiti si lasati la crescut la frigider peste noapte, sau cel mult 14–16 ore.
Mod de preparare crema. Puneti oul, sarea, zaharul si coaja de citrice intr-un robot de bucatarie si procesati pana cand zaharul se topeste. Adaugati cacao si miezul de nuca peste ou, amestecand cu o spatula pana la omogenizare. La final, incorporati esenta de rom, daca folositi.
Modelare si coacere. Impartiti aluatul in doua bucati egale. Veti avea nevoie de aproximativ 820–850 g aluat pentru o tava de 26 cm lungime. Luati o bucata de aluat si impartiti-o in doua parti egale. Intindeti fiecare parte cu sucitorul, in strat subtire. Cantariti aproximativ 300 g crema pentru fiecare cozonac si intindeti crema uniform peste aluat. Presarati rahatul, rulati strans sulurile si impletiti-le. Asezati cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt.
Lasati la crescut intr-un loc cald timp de 1–2 ore, sau pana cand cozonacul isi dubleaza volumul. Ungeti cu ou batut si presarati fulgi de migdale, daca doriti.
Coaceti in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 5–10 minute, apoi reduceti temperatura la 160°C si continuati coacerea aproximativ 45 de minute.
Pentru a va asigura ca este perfect copt, folositi un termometru de bucatarie si masurati temperatura in interiorul cozonacului; aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 90 si 95°C. Nu depasiti timpul total de coacere de o ora.
Acest cozonac clasic cu nuca si rahat este exact genul de reteta care se transmite mai departe, din bucatarie in bucatarie. Bogat, aromat si perfect echilibrat, merita fiecare minut de asteptare. Un cozonac de sarbatoare, facut cu rabdare si drag.
Poate ti-ar placea si
Cozonac clasic cu nuca si rahat
Ingredients
Plamadeala
Aluatul
Crema cu nuca si rahat (pentru 2 cozonaci)
Follow The Directions
Reteta este pentru 2 cozonaci clasici, in tavi de aproximativ 26 cm.
Mod de preparare plamadeala. Amestecati toate ingredientele intr-un bol pana obtineti o compozitie omogena. Acoperiti cu folie si lasati la crescut 20–30 de minute, la temperatura camerei, pana incepe sa isi mareasca volumul.
Mod de preparare aluat. Spumati galbenusurile, oul intreg, sarea si zaharul alb pana cand compozitia isi dubleaza volumul si zaharul nu se mai simte granulat. Adaugati aromele (coaja de citrice si vanilia), apoi incorporati iaurtul si omogenizati. Combinati acest amestec cu plamadeala si faina. Framantati pana cand aluatul incepe sa se lege, apoi adaugati untul taiat cuburi. Incorporati treptat uleiul si continuati framantarea pana obtineti un aluat elastic si neted. Transferati aluatul intr-un vas suficient de mare, acoperiti si lasati la crescut la frigider peste noapte, sau cel mult 14–16 ore.
Mod de preparare crema. Puneti oul, sarea, zaharul si coaja de citrice intr-un robot de bucatarie si procesati pana cand zaharul se topeste. Adaugati cacao si miezul de nuca peste ou, amestecand cu o spatula pana la omogenizare. La final, incorporati esenta de rom, daca folositi.
Modelare si coacere. Impartiti aluatul in doua bucati egale. Veti avea nevoie de aproximativ 820–850 g aluat pentru o tava de 26 cm lungime. Luati o bucata de aluat si impartiti-o in doua parti egale. Intindeti fiecare parte cu sucitorul, in strat subtire. Cantariti aproximativ 300 g crema pentru fiecare cozonac si intindeti crema uniform peste aluat. Presarati rahatul, rulati strans sulurile si impletiti-le. Asezati cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt.
Lasati la crescut intr-un loc cald timp de 1–2 ore, sau pana cand cozonacul isi dubleaza volumul. Ungeti cu ou batut si presarati fulgi de migdale, daca doriti.
Coaceti in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 5–10 minute, apoi reduceti temperatura la 160°C si continuati coacerea aproximativ 45 de minute.
Pentru a va asigura ca este perfect copt, folositi un termometru de bucatarie si masurati temperatura in interiorul cozonacului; aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 90 si 95°C. Nu depasiti timpul total de coacere de o ora.
Acest cozonac clasic cu nuca si rahat este exact genul de reteta care se transmite mai departe, din bucatarie in bucatarie. Bogat, aromat si perfect echilibrat, merita fiecare minut de asteptare. Un cozonac de sarbatoare, facut cu rabdare si drag.


Leave a Review